Elektrische verwarming plaatsen

De plaatsing van elektrische verwarming gaat niet over één nacht ijs. Waar dien je rekening mee te houden en hoe voorzie je een correcte en veilige plaatsing?

Warmtecapaciteit berekenen

Vooraleer je overgaat tot de plaatsing van één of andere soort verwarming op elektriciteit, dien je eerst en vooral een goed zicht te hebben op de te warmen ruimte(s). Aan de hand van de soort ruimte en de grootte van de ruimte zal het minimum vermogen berekend worden. Hoe meer vermogen benodigd, hoe groter het toestel of hoe meer toestellen geplaatst dienen te worden.

Tip: Het vermogen kan beperkt worden als de verwarming als bijverwarming gebruikt wordt in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming of een cv-ketel.

Welk type elektrische verwarming plaats je

Al gauw kom je uit tussen de keuze: kies ik voor elektrische convectoren of elektrische accumulatoren? Elk type elektrische verwarming verschilt in afmetingen en gewicht. Zo zullen toestellen die accumulatiewarmte verspreiden een stuk groter en zwaarder zijn dan elektrische bijverwarming zoals elektrische convectoren. Hou ook rekening met energiezuinige verwarming.

Grootte & modellen

Als je elektrische radiatoren gaat installeren zal het vermogen het model bepalen. Hoe meer vermogen nodig, hoe groter het model. Aangezien het oog ook wat wilt, kan je aan de hand van het vermogen de verschillende modellen vergelijken die jij mooi vindt. Zie je liever een vlak frontpaneel of een paneel met horizontale lijn? Zie je graag een designradiator of een trendy kolomradiator?

Tip: je kan de grootte van het toestel beperken door de plaatsing van meerdere radiatoren. ( als daar plaats voor is )

Beschikbare plaats

Schat goed in waar je beschikbare ruimte hebt om de radiator(s)te plaatsen. Kan je één verwarmingstoestel plaatsen of kan je er meerdere plaatsen? Is de plaats beperkt in een grote ruimte, dan zal voor een groot model gekozen worden.

In de badkamer of (nacht)hal wordt veel voor elektrische convectoren gekozen die je tegen de muur kan ophangen. Of kies voor een verticaal model zoals een elektrische design handdoekradiator.

In de slaapkamer wordt veelal gekozen voor een horizontale elektrische radiator die onder een raamopening wordt geplaatst.

Je kan elektrische radiatoren op verschillende plaatsen installeren:

 • Elektrische radiatoren tegen de muur plaatsen ( wandmodel )
 • Elektrische verwarming in de wand of in een nis plaatsen
 • Elektrische radiatoren op de vloer plaatsen ( zelfdragend of met pootjes )
 • Vrijstaande / mobiele verwarming

Elektrische voeding plaatsen

Als je elektrisch wilt verwarmen, werkt elke radiator afzonderlijk per ruimte op het elektriciteitsnet. Je dient na te gaan of de huidige elektrische installatie het totaalvermogen aankan ( huidige installatie + nieuwe verwarming). Laat een installateur of een elektricien jouw zekeringkast nazien wat de mogelijkheden zijn.

Ga ook na of er in de te verwarmen ruimte een elektrische voeding aanwezig is. Je kan een bestaand stopcontact gebruiken om er gewoon de stekker van het (mobiel) toestel op aan te sluiten. Het nadeel is dat je dan meestal de bekabeling ziet hangen. Meestal worden op een bestaand stopcontact enkel verwarmingstoestellen met weinig vermogen geplaatst.

Of je kan ervoor opteren om het elektrisch toestel direct aan de bekabeling van het bestaand stopcontact aan te sluiten. Dit wordt meestal toegepast bij vaste elektrische verwarming die als hoofdverwarming wordt gebruikt. Alles dient wel het best op een afzonderlijke kring voorzien te worden. Het voordeel is dat je de bekabeling netjes kan wegwerken. Dit laatste wordt aangeraden, zodoende de stekker niet kan doorbranden én bij een eventuele overbelasting niet alle elektrische apparaten uitvallen.

Is er in de ruimte geen stopcontact, dan kan je misschien een stopcontact van een nabijgelegen ruimte gebruiken. De vakman maakt een boorgat en sluit de voedingskabel aan op het stopcontact.

Tip: wens je elektrische (bij)verwarming in een nieuwbouw woning of kantoor, houd dan rekening met alle elektrische bekabeling.

Plaats van installatie

Een vaste elektrische convector kan omhoog, tegen de wand geplaatst worden. Door het installeren van een aantal beugels, kan de convector opgehangen worden. Plaats de convectoren niet te hoog. De bedoeling is dat deze onderaan koude lucht aanzuigt, de koude lucht opwarmt om vervolgens bovenaan de warme lucht in de ruimte te verspreiden. Hangt de convector te hoog, dan zal hij warme lucht opnieuw opwarmen. Werk je met een thermostaat, dan zal de convector gewoon niet meer aanslaan terwijl het in de ruimte nog koud is.

Tip: zorg ervoor dat alles mooi waterpas hangt

Kies je voor accumulatoren, dan speelt het gewicht een grote rol. Een elektrische accumulator kan meer dan 100 kg wegen waardoor de installatie niet wordt opgehangen. De meeste muren kunnen het gewicht niet dragen. Meestal gaat het hier om vloermodellen. De accumulator wordt gewoon op de vloer of in een nis op de vloer geplaatst.

Tip: plaats nooit een elektrische radiator boven een stopcontact, tijdens het boren bestaat de kans dat je de bekabeling raakt.

Kinderen & veiligheid

Leer je kinderen omgaan met elektrische verwarming en vertel hen de mogelijke gevaren. Laat ze nooit een toestel afdekken.

Heb je kleine kinderen, kies dan een verwarmingstoestel dat kindvriendelijk is. De meeste elektrische verwarmingstoestellen zijn voorzien van een paneel waarachter de koude lucht wordt opgewarmd. De elektrische radiator dient voldoende geïsoleerd te zijn zodoende je je nooit kan verbranden door het aan te raken.

Tip: plaats nooit een elektrische radiator boven een stopcontact, tijdens het boren bestaat de kans dat je de bekabeling raakt.

Wettelijke voorschriften & veiligheid

Het plaatsen van radiatoren op elektriciteit is meestal een kwestie van gezond verstand. Enkel dankzij een correcte plaatsing kan je veilig de radiatoren gebruiken. Hier let je het beste op bij de plaatsing:

 • Ben je niet zeker over het vermogen van de toestellen, de huidige elektrische installatie of het aansluitpunt, raadpleeg dan altijd een vakman. Ga nooit zelf elektrische bedrading bijwerken.
 • Bedek nooit een elektrisch verwarmingstoestel, de kans op brand is groot. In de badkamer kies je beter voor een elektrische handdoekradiator om handdoeken te laten drogen dan deze in de buurt van een convector te laten drogen.
 • Installeer een elektrische radiator nooit tegen de badwand of douchewand maar hou voldoende afstand.
 • Koop enkel spatwaterdichte elektrische radiatoren in de badkamer. ( IP-normering van minimaal IPX4 )
 • Plaats nooit brandbare zaken dichtbij een elektrische convector of accumulator.
 • Maak altijd gebruik van een geaarde aansluiting.
 • Ventileer voldoende.
 • ...

Wat kost een plaatsing

Wens je elektrische verwarming te laten plaatsen in jouw badkamer, slaapkamer, veranda of een andere ruimte? Dan wil je weten wat het kostenplaatje is. Vergelijk via onze website de prijs van elektrische radiatoren. Klik en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte