Hoeveel elektrische radiatoren plaatsen = vermogen berekenen

Eén van de meest gestelde vragen bij de keuze van elektrisch verwarmen is, hoeveel vermogen heb je nodig en hoeveel toestellen dien je dan te plaatsen?

Elektrische verwarming nieuwbouw vs bestaand gebouw

Vooraleer je het aantal toestellen kan berekenen, is het belangrijk te weten of je te maken hebt met de installatie van elektrische radiatoren in een nieuwbouw of een bestaand gebouw. ( verbouwing )

Zo zal een nieuwbouw normaal gezien zeer goed geïsoleerd zijn waardoor er minder elektrische radiatoren dienen geplaatst te worden dan in een bestaande woning. In oude gebouwen zijn er veel meer warmteverliezen en koudebruggen waardoor de elektrische radiatoren veel meer vermogen dienen te hebben om dezelfde ruimte aangenaam op te warmen. Of je dient meer radiatoren te plaatsen met iets minder vermogen.

Het warmtevermogen van elektrische verwarming is afhankelijk van de soort elektrische verwarming.  Zo zijn zwaarder dan accumulatiekachels zwaarder waarbij het vermogen ligt tussen 1.200 en 7.000 Watt terwijl je al elektrische convectoren hebt vanaf 500 Watt.

Criteria berekening vermogen radiatoren

Het benodigd vermogen berekenen van een elektrische radiator voor het verwarmen van een bestaande ruimte is afhankelijk van een aantal criteria zoals:

 • Grootte van de te verwarmen ruimte;
 • Enkel elektrisch verwarmen of als bijverwarming naast bestaande verwarming;
 • Ligging van de te verwarmen ruimte; ( onder dak / onder kamer… )
 • Bouwlocatie; ( kust / binnenland / Ardennen)
 • Soort ruimte; ( leefruimte / badkamer / veranda / bureau / slaapkamer )
 • Isolatie van de ruimte;
 • Beglazing; ( type glas en aantal m² glas )
 • Aantal buitenmuren; ...
 • ...

Rekenvoorbeelden

Onderstaande berekeningen zijn gebaseerd op kamers zonder bestaande cv-verwarming of vloerverwarming. De berekeningen geven een indicatie van het aantal benodigd vermogen. Vraag steeds raad aan een vakman om het vermogen in jouw situatie in te schatten.

 • Gelijkvloerse slaapkamer
  Gelijkvloerse slaapkamer, gelegen in het binnenland & goed geïsoleerd, gelegen in een hoek met oude dubbele beglazing - 15m³.

  Het benodigd vermogen elektrische radiator is 455W
 • Badkamer op bovenverdieping
  Badkamer gelegen op vol verdiep, gelegen in het binnenland & normaal geïsoleerd, met 1 raam in de buitenmuur - 12m³.

  Het benodigd vermogen elektrische radiator is 860W

Als je elektrische radiatoren kiest, hou dan rekening met de warmteafgifte. Hanteer een ondergrens van 5 Watt en een bovengrens van 20 Watt. Zo ben je zeker dat jouw elektrische radiator voldoende vermogen heeft in extreme omstandigheden. ( bvb zware vrieskou )

Voorbeeldtabel

Verwarmbare oppervlakte Verwarmbaar volume Benodigd vermogen
8-14 m² 20-25 m³ 1.000 Watt
12-18 m² 30-45 m³ 1.500 Watt
16-22 m² 40-55 m³ 2.000 Watt
20-26 m² 50-65 m³ 2.500 Watt
24-32 m² 60-80 m³ 3.000 Watt

 Aantal radiatoren

Eens je het totaalvermogen kent dat de ruimte nodig heeft, weet je welke radiator met welk vermogen je minimaal moet kopen. Indien zeer veel vermogen nodig is, kan je uiteraard het vermogen delen door de plaatsing van meerdere elektrische radiatoren.

Wat kost het verbruik van een elektrische radiator?

Een radiator van 1000 Watt heeft een elektrisch vermogen van 1kW en verbruikt per uur 1kWh. De prijs in België voor 1kWh elektriciteit kost gemiddeld +/- € 0,28 euro. Als je 1 elektrische radiator gemiddeld 30 dagen per maand 1 uur laat branden, kost dit ongeveer €8,50 per maand.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte