Wanneer kies je voor elektrische radiatoren?

Er zijn een aantal criteria die ervoor zorgen dat elektrisch verwarmen de beste oplossing is. Lees hier onze tips wanneer je het best kiest voor elektrische radiatoren.

Goed geïsoleerde woning

Om energieverliezen te voorkomen wordt aangeraden om enkel elektrische radiatoren te gebruiken in ruimtes die voldoende geïsoleerd zijn. Ook aanpalende ruimtes waar je niet zal verwarmen worden het best geïsoleerd.

Ga na of jouw bestaande buitenmuren al dan niet voorzien zijn van muurisolatie. Is dit niet het geval, laat dan jouw buitenmuren na-isoleren met spouwmuurisolatie.

Wens je een zolderruimte of slaapkamer op zolder elektrisch te verwarmen, zorg er dan zeker voor dat er dakisolatie aanwezig is. Is dat niet het geval laat dan eerst je dak isoleren, dit is vanaf 2020 verplicht.

Tip: Voorzie altijd voldoende verluchting of woningventilatie

Als je woning of kantoor goed geïsoleerd zijn, blijven de kamers veel langer warm waardoor elektrische radiatoren veel minder gaan verbruiken om de gevraagde kamertemperatuur te leveren. Bovendien verhoog je door jouw woning te isoleren de EPC-waarde wat jouw huis of kantoor veel meer waard maakt.

Verwarmen op mazout of gas is niet mogelijk

Bijna alle woningen in België zijn van elektriciteit voorzien. Maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om een gasaansluiting te plaatsen of om een mazouttank te plaatsen. In dat geval is de plaatsing van een verwarmingselement op het elektriciteitsnet een mogelijkheid.

Elektriciteit is een zeer veilige energiebron, wat bij gas en mazout niet altijd het geval is. Het kan zijn dat er door veiligheidsvoorschriften niet met fossiele brandstoffen verwarmd mag worden. Elektrische verwarming biedt dan de beste oplossing.

Kleine, niet veel gebruikte ruimte verwarmen

Je kan elektrische radiatoren installeren als hoofdverwarming of als bijverwarming. Toch wordt aangeraden om deze het best als bijverwarming te plaatsen. Plaats je de radiatoren als bijverwarming, plaats deze dan in kleine ruimtes. Elektrische radiatoren zijn ideaal om zeer snel kleine ruimtes te verwarmen zonder veel verbruik van stroom, denk maar aan een kleine slaapkamer of kleine badkamer.

Ze zijn ook eerder geschikt om niet langdurig te verwarmen. Wens je toch langdurig te verwarmen met elektrische radiatoren, opteer dan voor elektrische accumulatoren. Deze zetten ‘s nachts elektriciteit om in warmte en houden deze vast om overdag de warmte af te geven. De afgifte van warmte in de ruimte verloopt veel langzamer waardoor je langer kan verwarmen met hetzelfde verbruik van Wattage.

Tip: Kies je voor elektrische accumulatieverwarming of elektrische convectoren? Klik hier en vergelijk.

Aanvulling bestaande verwarming

Elektrische radiatoren zijn ideaal als aanvulling van jouw bestaande cv-installatie. Is er enkel beneden verwarming op gas of mazout en boven op de slaapkamers of hobbyruimte niet, dan kan je perfect elektrische kachels voorzien. Je kan elk toestel perfect afzonderlijk instellen hoeveel en wanneer er warmteafgifte voorzien dient te worden.

Geen breek- en kapwerk of doortrekken cv mogelijk

Verwarm je reeds met gas of mazout, maar het is onmogelijk om de leidingen door te trekken, dan kan je verwarmen op elektriciteit. Het doortrekken van bestaande leidingen brengt grote kosten met zich mee, bovendien ben je niet zeker of de huidige cv-ketel voldoende rendement heeft om extra kamers van warmte te voorzien.

Extra leidingen voorzien brengt ook veel breek- en kapwerk met zich mee. Bovendien zit je dagenlang onder het stof om maar enkele kamers van warmte te voorzien. Dan installeer je het best een elektrische radiator, gewoon ophangen en in het stopcontact steken. Makkelijker kan het niet.

Elektrische radiatoren en zonnepanelen

Je hebt reeds zonnepanelen op het dak liggen? Dan wek je elektriciteit op die perfect voor elektrische radiatoren gebruikt kan worden. Men noemt dit eigenlijk verwarmen met fotovoltaïsche zonnepanelen. Het is milieuvriendelijk, je verbruikt geen fossiele brandstof zoals gas of mazout. Nog geen zonnepanelen? Vergelijk hier de zonnepanelen prijzen.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte