Elektrische accumulatoren

Wat zijn elektrische spaarkachels?

Elektrische accumulatoren zijn elektrische spaarkachels of dynamische spaarkachels op elektriciteit die binnenin voorzien zijn van een elektrische weerstand. Deze weerstand zet elektriciteit om in warmte. De warmte wordt afgegeven aan een kern die makkelijk warmte opneemt en ze terug traag afgeeft aan de omgeving. Deze kern geeft op vraag van de gebruiker langzaam zijn warmte af, ook wel accumulatiewarmte genoemd. Bij accumulatoren wordt de warme lucht gelijkmatig over de ruimte verspreidt dit in tegenstelling met een elektrische convector.

De kern van accumulatoren kan zeer verschillend zijn per fabrikant. Zo bestaan er speksteen accumulatoren met een kern van speksteen of accumulatoren met een kern in glas of staal.

Toepassing elektrische accumulatoren

In tegenstelling tot elektrische convectoren zijn ze eerder geschikt voor het elektrisch verwarmen van middelgrote tot grote ruimtes zoals een woonruimte of grote kantoorruimte omdat ze de mogelijkheid bieden om gedurende een groot deel van de dag langzaam hun warmte af te geven. Maar ook voor het verwarmen van commerciële panden zoals een winkelruimte of opslagruimte zijn ze geschikt. Alsook als verwarming van een vakantiehuis, grote aanbouw of als bijverwarming van een grote veranda.

Spaarkachels geven stralingswarmte af.

Tip: spaarkachels hebben een aanzienlijk hoger gewicht dan gewone elektrische convectoren

Afzonderlijke instelling en bediening 

Het grote voordeel is dat elk toestel afzonderlijk ingesteld kan worden, afhankelijk van de gewenste temperatuur in de ruimte. Een ingebouwde thermostaat zorgt voor een zo optimaal mogelijk rendement. Zo wens je in de leefruimte eerder een gemiddelde temperatuur van 22° Celsius, terwijl je in een grote slaapkamer slechts 18° Celsius wenst. De nieuwe modellen kan je opstand bedienen dankzij WIFI en de APP.

Tip: Kies je voor accumulatoren of convectoren? Klik hier

Energievriendelijke elektrische verwarming

Het grote voordeel van elektrische accumulatoren is dat ze vooral tijdens de daluren elektriciteit gebruiken waardoor de kosten om elektrisch te warmen zeer goed meevallen. Vooral ‘s nachts en tijdens het weekend verbruiken ze elektriciteit waar nodig.

Tip: Gebruik elektrische verwarming enkel in goed geïsoleerde ruimtes.

Ze zijn niet alleen energievriendelijk, ze zijn ook nog eens veilig en milieuvriendelijk aangezien ze geen gebruik maken van fossiele brandstoffen zoals gas of aardolie. Zo kan je ze gewoon op het stopcontact aan te sluiten en hoef je verder geen extra afvoer zoals een schouw voorzien. Probeer dergelijke verwarmingstoestellen zo veel mogelijk te combineren met zonnepanelen.

Groot vermogen

Elektrische spaarkachels kunnen perfect als hoofdverwarming van een leefruimte gebruikt worden als ze uiteraard voldoende vermogen hebben. Accumulatoren zijn reeds beschikbaar vanaf 1.200 Watt en kunnen tot 7.000 Watt geplaatst worden, wat een stuk hoger is dan gewone convectoren. Je dient het vermogen te berekenen om te weten te komen hoeveel spaarkachels je dient te plaatsen. Het vermogen is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal buitenmuren van de te verwarmen ruimte, wens je een zolderruimte te verwarmen of eerder een kamer op de eerste verdieping...

Als je een zeer groot vermogen nodig hebt, kan je opteren om meerdere kachels te plaatsen. Hou er rekening mee dat de afmetingen van de accumulator groter worden naargelang je meer vermogen vraagt. Je mag toch op een diepte rekenen van +/- 20 cm voor een klein model.

Tip: Laat het benodigd vermogen altijd berekenen door een expert. Zij houden rekening met alle factoren die het vermogen kunnen beïnvloeden.

Prijs accumulatiekachels & spaarkachels

Vermogen Richtprijzen
2.000 Watt Vanaf € 600
3.000 Watt € 800 - € 1.100
5.000 Watt € 1.050 - € 1.500
6.000 Watt € 1.200 - € 1.750
7.000 Watt € 1.500 - € 2.000

* Richtprijzen zijn inclusief BTW.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte