Elektrische verwarming met radiatoren

Om het aanbod van elektrische radiatoren beter te begrijpen wordt verwarmen op elektriciteit onderverdeeld in 2 grote groepen, namelijk indirecte en directe verwarming.

Zuiver elektrische en gemengde radiatoren

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat je kan kiezen tussen zuivere elektrische radiatoren en gemengde elektrische radiatoren. Zuivere elektrische radiatoren zijn gevuld met een wamtegeleidende vloeistof en elektrische weerstand die de vloeistof opwarmt. Het is een gesloten circuit. Gemengde elektrische radiatoren zijn radiatoren die men afwisselend kan gebruiken om via een centrale verwarmingsinstallatie te verwarmen of om elektrisch te verwarmen.

Convectiewarmte of stralingswarmte

Afhankelijk van de soort radiatoren wordt warmte vrijgegeven via straling ( stralingswarmte ) of via convectie ( convectiewarmte ).

Indirecte verwarming = elektrische accumulatoren

Zo kan indirecte convectiewarmte afgegeven worden door de plaatsing van accumulatoren in de vorm van accumulatiekachels of spaarkachels. Het grote voordeel is dat het mogelijk is om tegen nachttarief goedkope elektriciteit te gebruiken. Binnenin de radiator zit een weerstand die opwarmt en vervolgens zijn warmte afgeeft aan materialen die makkelijk warmte opslaan zoals steen / speksteen ( speksteenradiator). Accumulatieverwarming wordt vooral toegepast bij grote, goede geïsoleerde ruimtes die voor een lange tijd verwarmd dienen te worden.

Lees meer over elektrische accumulatoren

Directe verwarming = elektrische convectoren

Een tweede groep elektrische verwarming zijn de verwarmingstoestellen die direct of rechtstreeks verwarmen en geen warmte opslaan in een vaste kern. Als men spreekt over elektrische convectoren gaat het meestal over elektrische radiatoren met een buizensysteem gevuld met een vloeistof zoals olie of water en afgewerkt met stalen plaatmateriaal. Ze vallen onder de groep van stralingsverwarming.

Convectoren werken op het principe van luchtcirculatie. Hierbij wordt koude lucht onderaan het toestel aangezogen, vervolgens wordt de lucht verwarmd en bovenaan het toestel vrijgegeven in de ruimte. Elektrische convectoren zijn vooral interessant om kleine ruimtes tijdelijk en snel te verwarmen.

Lees meer over elektrische convectoren

Kies je voor een convector of accumulator

Wanneer je kiest voor elektrische verwarming met radiatoren, overweeg dan een aantal criteria die zullen bepalen of je het best kiest voor accumulatoren of convectoren. Lees hier onze tips

Hoofdverwarming of bijverwarming

Radiatoren op elektriciteit worden onder andere onderverdeeld of ze dienen als hoofdverwarming of om sporadisch een ruimte op te verwarmen.

Soort elektrische radiator Soort verwarming Energieverbruik
Elektrische convector Hoofdverwarming & Bijverwarming +++
Elektrische accumulator Hoofdverwarming & Bijverwarming ++
Elektrische handdoekradiator Bijverwarming +
Elektrische olieradiator Bijverwarming ++++

Elektrische radiatoren als hoofdverwarming

Heb je door omstandigheden niet de mogelijkheid om als hoofdverwarming een traditionele cv-ketel op een organische brandstof zoals gas of mazout te gebruiken dan kan je opteren voor elektrische radiatoren die fungeren als de volledige verwarming van een woning, studentenkamer, winkelruimte ( studentenkot ) of kantoorruimte. Volgende soorten radiatoren op elektriciteit komen in aanmerking:

 • Elektrische accumulatoren;
 • Elektrische convectoren;

Elektrische radiatoren als bijverwarming

Verwarm je momenteel alle grote ruimtes van je huis of kantoorruimte reeds met een traditionele cv-ketel op gas of mazout en bijhorende radiatoren maar je plant de bouw van een nieuwe aanbouw, veranda… of je wenst bestaande badkamer, slaapkamer of een hobbyruimte te verwarmen zonder veel breek- en kapwerk, dan kan je opteren voor de plaatsing van elektrische radiatoren als bijverwarming. Volgende soorten radiatoren op elektriciteit komen in aanmerking:

 • Elektrische convectoren;
 • Elektrische handdoekradiator;
 • Elektrische olieradiator;
 • Elektrische kachel;
 • Elektrische warmeluchtblazer;
Tip: Ben je er nog niet uit? Lees hier het artikel kies je voor elektrische hoofd- of bijverwarming?

Andere alternatieven elektrische verwarming

Naar accumulatiekachels en convectoren kan je kiezen uit andere toestellen die elektriciteit gebruiken om de ruimte op te warmen:

 • Stralingspaneel;
 • Infraroodverwarming;
 • Warmeluchtblazers;
 • Ribbenbuisconvectoren;
 • Elektrische vloerverwarming;
 • Keramische verwarming;

Wat wens je te verwarmen?

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte