Elektrisch verwarmen met zonnepanelen

Elektrisch verwarmen met zonnepanelen is ideaal. Het biedt alleen maar voordelen. Je bespaart op jouw energiefactuur, het is energievriendelijk, onderhoudsvriendelijk en bovendien verwarm je jouw huis of kantoor zonder veel breek- en kapwerk.

Elektrische verwarming met zonnepanelen

Je kan kiezen uit tal van verschillende soorten elektrische verwarming. Het type dat je kiest zal grotendeels afhangen of je nood hebt aan elektrische hoofdverwarming of bijverwarming. Welke verwarming je kiest, alle elektrische verwarmingstoestellen gebruiken elektriciteit als energiebron. De meest gebruikte radiatoren op elektriciteit zijn:

We kunnen stellen dat de investering in zonnepanelen het meest interessant is als je gebruik maakt van vloerverwarming of elektrische accumulatoren. Zonnepanelen in combinatie met elektrische convectoren is ook zeker mogelijk maar probeer het gebruik hiervan zoveel mogelijk te beperken en hou je aan een aantal regels.

Energievriendelijk verwarmen met zonnepanelen

Elektrische verwarmingstoestellen hebben de reputatie om echte energievreters te zijn, maar dat zijn ze vandaag de dag niet meer als je kiest voor energievriendelijke radiatoren of slimme radiatoren, als je het juiste type elektrische radiator plaatst én bovenal als je kiest voor de plaatsing van zonnepanelen. Elektrische verwarming en zonnepanelen zijn het ideale huwelijk.

Zonnepanelen als aanvulling verbruik elektriciteit

Zoals we weten werkt elektrische verwarming op het elektriciteitsnet. Je kan dagelijks elektriciteit gebruiken dankzij jouw energieleverancier maar door de plaatsing van fotovoltaïsche zonnecellen wek je je eigen elektriciteit op. Afhankelijk van je verbruik, kan de opgewekte elektriciteit door zonnepanelen als aanvulling van je bestaande toevoer van elektriciteit gebruikt worden. Dankzij de combinatie tussen zuinige elektrische radiatoren en zonnepanelen met een hoog rendement bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energiefactuur. De investering in een zonnepanelen-installatie win je na een aantal jaren gegarandeerd terug.

Welke zonnepanelen zijn geschikt voor elektrische verwarming

Bijna alle soorten zonnepanelen zijn geschikt voor elektrische radiatoren. Ze leveren immers gewoon elektriciteit. Uiteraard zijn er een aantal criteria die belangrijk zijn in de keuze voor welke zonnepanelen je kiest, denk maar aan:

  • soort zonnepanelen;
  • rendement zonnepanelen;
  • kleur en uitzicht;
  • hoeveel plaats is er beschikbaar;
  • gemiddeld verbruik;
  • ...

Over het algemeen zijn zonnepanelen met het hoogste rendement het meest interessant maar deze zijn over het algemeen duurder. Breng jouw gemiddeld jaarlijks verbruik  ( KwH ) goed in beeld en vergelijk dit met het rendement van de panelen. Zo bereken je je terugverdientijd.

Tip: Lees hier alles over zonnepanelen: hoeveel plaatsen, soorten, prijs zonnepanelen, rendement, enz...

Plug & play aansluiting

Om gebruik te maken van de opgewekte elektriciteit volstaat het om gewoon de elektrische radiator in het stopcontact te steken of om deze aan het elektriciteitsnet aan te sluiten. Hou ook rekening met de plaatsing van elektrische radiatoren om maximaal van de geleverde warmte te kunnen genieten.

Prijs elektrische verwarming en zonnepanelen

Eerst en vooral dien je de prijs van zonnepanelen in rekening te houden. Je mag rekenen op een kost van +/- € 6.000 voor de installatie van 14 - 16 zonnepanelen voor een gezin van 4 personen. Daarnaast is er nog de prijs van elektrische radiatoren. Om een volledige gemiddelde woning uit te rusten met elektrische hoofdverwarming, mag je rekenen op een gemiddeld kost tussen € 12.000 - € 20.000.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte