Elektrische verwarming veranda en oranjerie

Of je nu een leefveranda, een aan- of uitbouw plaatst... je dient er verwarming te voorzien. Een veranda elektrisch verwarmen kan in sommige gevallen interessant zijn.

Waarom elektrische verwarmen in veranda’s?

De meeste woningen worden momenteel verwarmd door een traditionele cv-ketel op gas, elektriciteit of mazout. In veel gevallen wordt er later een nieuwe leefveranda, wintertuin of oranjerie aangebouwd.

Het probleem is dat de huidige cv-installatie dan meestal niet voldoende vermogen heeft om een extra aanbouw te verwarmen. Ook zijn de leidingen niet voorzien voor de plaatsing van één of meerdere extra radiatoren. Dan kan de plaatsing van een elektrische radiator een goed alternatief zijn. Er bestaan een aantal mogelijkheden om een veranda te verwarmen.

Soorten elektrische radiatoren voor veranda’s

Elektrische convectoren

Elektrische convectors zijn radiatoren die gebruik maken van elektriciteit om een veranda op te warmen. Ze geven convectiewarmte af waardoor de verandaruimte gelijkmatig verwarmd zal worden. Je hebt enkel een stopcontact nodig om ze te laten werken. Je kan kiezen tussen vaste en verplaatsbare of mobiele convectoren. In veranda’s is deze soort elektrische verwarming vooral interessant als de ruimte afgesloten is van de rest van de woning, bij een normale grootte van de veranda en als deze maar af en toe gebruikt wordt. Lees meer over elektrische convectoren

Elektrische accumulatoren

Elektrische spaarkachels zijn radiatoren die gebruik maken van het elektriciteitsnet om hun kern in steen op te warmen. Je kan kiezen tussen statische en dynamische accumulatoren waardoor je de optie hebt om jouw toestel warmte snel of traag af te laten geven. Statische verwarmingstoestellen zijn voor grote veranda’s, aanbouw of orangerie interessant omdat ze traag hun warmte afgeven. Hun ingebouwde ventilator blaast de opgeslagen warmte de ruimte in. Dit soort verwarming is interessant voor iets grotere veranda’s die veel gebruikt worden. Lees meer over elektrische spaarkachels

Voor- en nadelen elektrische verandaverwarming

Elektrische convectoren Elektrische accumulatoren
Zeer snelle installatie, plug & play Iets moeilijker installatie, wegen veel
Goedkoper dan accumulatoren Iets duurder dan convectoren
Convectiewarmte Accumulatiewarmte
Makkelijke regeling temperatuur Iets moeilijker regeling temperatuur
Iets minder energievriendelijk Energievriendelijk
Milieuvriendelijk Milieuvriendelijk
Voor kleine ruimtes met weinig gebruik Voor grotere ruimtes met frequent gebruik
Klein tot normaal vermogen Groot tot zeer groot vermogen
Geen onderhoud nodig Geen onderhoud nodig

Vermogen verandaverwarming

Belangrijk bij de keuze van de juiste verwarming is het minimaal vermogen te kennen van de te verwarmen ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen benodigd is. Je kan een 1 grote elektrische radiator plaatsen of je kan opteren om een paar kleinere radiatoren te plaatsen die samen hetzelfde vermogen leveren.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Verwarmbare oppervlakte veranda Verwarmbaar volume veranda Vermogen
8-14 m² 20-25 m³ 1.000 Watt
12-18 m² 30-45 m³ 1.500 Watt
16-22 m² 40-55 m³ 2.000 Watt
20-26 m² 50-65 m³ 2.500 Watt
24-32 m² 60-80 m³ 3.000 Watt

Veranda zuinig verwarmen

Aangezien elektrische verwarmingstoestellen meer verbruiken dan traditionele centrale verwarming is het belangrijk om de geleverde warmte goed binnenin de veranda te houden. Hierdoor daalt de temperatuur in de veranda minder snel waardoor de thermostaat minder snel zal aanslaan om elektriciteit te verbruiken. Je kan met een aantal zaken rekening houden:

Plaats hoogrendementsglas

Zorg er voor dat jouw veranda goede thermisch isolerende beglazing heeft en thermisch isolerende verandaprofielen. Is dat niet het geval, laat dan jouw verandabeglazing zo snel mogelijk vervangen.

Isoleer je buitenmuren

Wordt de veranda tegen een bestaande buitenmuur aangebouwd, laat je spouwmuur na-isoleren of laat isolatie tegen een bestaande buitengevel plaatsen. Je kan deze dan achteraf afwerken met een mooie gevelbekleding. Ventileer voldoende !

Plaats energiezuinige elektrische radiatoren

Probeer toestellen te plaatsen die met zo weinig mogelijk vermogen de meeste warmte kunnen leveren. Plaats bij voorkeur slimme elektrische radiatoren met een A-label. Koop ook radiatoren met een ingebouwde digitale thermostaat die je zelf kan instellen naar jouw behoeften. Zo levert het toestel alleen warmte als de ingestelde minimum-temperatuur niet meer bereikt wordt en enkel op de dagen / uren van de week dat je de veranda zal gebruiken. Slimme thermostaten kan je ook op afstand beheren dankzij de aansluiting op het wifinetwerk.

Prijs elektrische verwarming veranda

De prijs hangt af of je kiest voor accumulatoren of convectoren en welk minimaal vermogen deze dienen te hebben om de verandaruimte op te warmen. Over het algemeen mag je rekenen op een kost van € 200 - € 250 per elektrische convector en een kost vanaf € 600 - € 850 voor een standaard accumulatiekachel voor een verwarmbaar volume tussen 40-55 m³. Beide toestellen hebben dan een minimum vermogen van 2.000 Watt.

De prijs wordt o.a. bepaald door het type radiator, het model, het vermogen en hoeveel radiatoren je nodig hebt. We raden je aan om eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Een deskundig expert zal je vrijblijvend de beste radiatoren voorstellen om jouw veranda of uitbouw te verwarmen. Bovendien krijgt je een goed idee wat het kost om jouw veranda voldoende te verwarmen.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte