Elektrische verwarming vakantieverblijf

Tijdens koude winterdagen kan het al eens voorvallen dat je je vakantiehuis of vakantieappartement extra wenst te verwarmen. Elektrische verwarming is een goed alternatief t.o.v. traditionele verwarming.

Toepassing elektrische radiatoren

In elk soort buitenverblijf of vakantieverblijf zoals een vakantiehuis, vakantieappartement, stacaravan, bungalow of chalet...kan de binnentemperatuur zodanig dalen dat het niet meer aangenaam is om er te verblijven. Dan zoek je een manier om de binnenruimte behaaglijk warm te maken. De ideale kamertemperatuur in een vakantieverblijf ligt tussen 19° en 22° Celsius. De plaatsing van elektrische verwarming in de vorm van elektrische radiatoren is een zeer goed alternatief t.o.v. een traditionele cv-ketel. Elektrische verwarming is ideaal als bijverwarming of voor het sporadisch verwarmen van kleine kamers zoals de leefruimte, wc, keuken, berging of slaapkamers.

Voordeel elektrische radiatoren voor vakantieverblijf

Aangezien een vakantieverblijf een tijdelijke huisvesting is, is verwarmen met een traditionele cv-ketel op gas of mazout uit den boze. De installatie is te kostelijk ( cv-ketel + installatiemateriaal + radiatoren + werkuren… ) als je het gebruik ervan vergelijkt met een gewone woning. Misschien betaal je iets meer om elektrisch te verwarmen maar de prijs van elektrische verwarmingstoestellen valt zeer goed mee. Je hebt al een goede elektrische convector vanaf €250.

Het grote voordeel van de plaatsing van elektrische radiatoren in een vakantiehuis is dat je geen grote breek- en kapwerken dient uit te voeren. Alleen een elektrische voeding is voldoende om de verwarming op te starten. Bovendien zijn elektrische verwarmingstoestellen makkelijk te plaatsen omdat ze niet veel wegen. ( convectoren ). Je kan ze ook afzonderlijk bedienen, dus geen volledige opstart van een cv-ketel om 1 plaats te verwarmen!

Als je een vakantiehuis in het buitenland verhuurt, wil je zo weinig mogelijk onderhoud aan uw verwarmingsinstallatie. Dat is het geval bij elektrische radiators, er is bijna of geen onderhoud aan. Je bent niet afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals gas of mazout.

In veel gevallen is er gewoon geen gasaansluiting mogelijk maar wel altijd elektriciteit of een accu. Denk maar aan een stacaravan of mobilhome. Daar is het perfect mogelijk om een kleine elektrische radiator te plaatsen zonder een gevaarlijke gasaansluiting te moeten toepassen.

Indien je elektrische radiatoren voor jouw vakantiehuis koopt, kies dan voor energiezuinige toestellen met een A-label en met een ingebouwde thermostaat. Dankzij de thermostaat geef je aan hoe wanneer en hoe warm een plaats mag worden.

Het neusje van de zalm zijn de elektrische radiatoren met WIFI. Het is mogelijk om via het internet, dus op afstand, jouw radiatoren te bedienen. Zo kan je altijd nagaan of jouw verwarming niet meer aanstaat na het vertrek van jouw vakantiegasten of je kan de verwarming reeds aanzetten om nieuwe gaste “warm te verwelkomen”. Hou ook via de app het verbruik in de gaten en stuur bij waar nodig.

Soorten elektrische verwarming 

 

Om jouw vakantieverblijf te verwarmen kan je in een grote woonkamer kiezen voor elektrische accumulatoren, elektrische inertieradiatoren of elektrische convectoren. In de kleine badkamer of doucheruimte of wc kies je het best een kleine elektrische convector of kan je elektrische handdoekverwarming plaatsen. In een kleine slaapkamer kies je het best voor een kleine elektrische convector of een olieradiator.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Verwarmbare oppervlakte slaapkamer Verwarmbaar volume slaapkamer Vermogen
8-14 m² 20-25 m³ 1.000 Watt
12-18 m² 30-45 m³ 1.500 Watt
16-22 m² 40-55 m³ 2.000 Watt
20-26 m² 50-65 m³ 2.500 Watt
24-32 m² 60-80 m³ 3.000 Watt

Prijs elektrische verwarming vakantieverblijf

De prijs hangt af of je kiest voor accumulatoren of convectoren en welk minimaal vermogen deze dienen te hebben om de ruimte op te warmen. Over het algemeen mag je rekenen op een kost van € 200 - € 250 per elektrische convector en een kost vanaf € 600 - € 850 voor een standaard accumulatiekachel voor een verwarmbaar volume tussen 40-55 m³. Beide toestellen hebben dan een minimum vermogen van 2.000 Watt. De prijs is uiteraard per kamer. Wens je een volledig vakantiehuis elektrische te verwarmen, dan mag je toch rekenen op een kost tussen € 10.000 - € 15.000. Hierin zitten de toestellen en de plaatsingskosten inbegrepen.

De prijs wordt o.a. bepaald door het type radiator, het model, het vermogen en hoeveel radiatoren je nodig hebt. We raden je aan om eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Een deskundig expert zal je vrijblijvend de beste radiatoren voorstellen om jouw kamers te verwarmen. Bovendien krijgt je een goed idee wat het kost om een vakantieaccommodatie voldoende te verwarmen.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte