Elektrische verwarming leefruimte & woonkamer

Het is perfect mogelijk om de leefruimte of de woonkamer elektrisch te verwarmen met radiatoren. Waar moet je op letten en wat zijn de mogelijkheden?

Soorten elektrische radiatoren voor woonkamers

Aangezien een leefruimte vrij groot is, is het belangrijk om de juiste elektrische installatie te voorzien. Er zijn een aantal mogelijkheden om de salon of living verantwoord elektrisch te verwarmen.

Indien je gekozen hebt om elektrische radiatoren te kiezen als hoofdverwarming en geen verwarming op cv-ketel met gewone radiatoren, dan opteer je het best voor de installatie van elektrische convectoren of elektrische accumulatoren met voldoende vermogen. Wat de grote verschillen zijn tussen de 2 soorten verwarming kan je hier lezen.

Het grote voordeel van accumulatoren is dat ze ‘s nachts elektriciteit gebruiken aan nachttarief waardoor je heel zuinig elektrisch kan verwarmen ( accumulatiewarmte ). Elektrische convectoren zijn eigenlijk gewone elektrische radiatoren ( convectiewarmte ) die zowel ‘s nachts als overdag op elektriciteit werken en worden ook wel inertieradiatioren genoemd.

Hoeveel radiatoren moet ik in een leefruimte plaatsen?

Het aantal hangt grotendeels af van het volume van de leefruimte dat opgewarmd dient te worden, maar ook de gewenste temperatuur speelt een rol. De ideale kamertemperatuur van een leefruimte ligt meestal rond de 22° Celsius. Om deze temperatuur te bereiken zal je moeten letten op het minimum vermogen van de elektrische radiatoren. Lees hier hoe je het vermogen kan berekenen.

Rekenvoorbeeld woonkamer verwarmen

Om een normaal geïsoleerde leefruimte van 80 m³ ( 4 m x 8 m x 2,5 m ) te verwarmen heb je minimum 3.000 Watt nodig. Indien je weinig plaats hebt, kan je opteren voor de plaatsing van 1 accumulator. Accumulatoren hebben in het algemeen meer vermogen dan elektrische convectoren. Heb je wat meer plaats, dan kan je ook kiezen voor de plaatsing van bijvoorbeeld 2 elektrische convectoren van elk 1.500 Watt.

Er zijn een aantal criteria die het vermogen zullen bepalen. Hoe beter de leefruimte geïsoleerd is, hoe minder vraag naar warmte, hoe minder benodigd vermogen.

Plaatsing elektrische radiatoren in woonkamers

Vooraleer je overgaat tot de plaatsing in de living, zijn er een aantal zaken waar je het best rekening mee houdt, denk maar aan:

Beschikbare plaats in de leefruimte

Eens je beslist hebt welke soort elektrische verwarming je gaat kiezen en hoeveel toestellen je nodig hebt, weet je de afmeting van de toestellen. Bekijk in de te verwarmen ruimte waar er plaats is om ze te installeren. Heb je plaats aan de wand of onder een raam, voor een raam… Plaats je een elektrische radiator onder een raam, dan kan je opteren voor een horizontaal model of voor liggende convectoren of een accumulator. Heb je enkel ruimte tegen de wanden vrij, dan kan je opteren voor een wandconvector of wandaccumulator. Is de plaats tegen de wand zeer beperkt, dan kies je het best voor een elektrische kolomconvector.

 

Beschikbare elektriciteit in de leefruimte

Zoals je weet werken elektrische radiatoren op het elektriciteitsnet. Je dient dus daar waar nodig een stopcontact of een elektrische voeding te voorzien. Het is mogelijk om een radiator aan de muur op te hangen en gewoon in het stopcontact te steken. Het nadeel is wel dat je in de meeste gevallen een stopcontact en een snoer ziet. Wil je dit niet, dan kan je kan je ook elektrische radiatoren rechtstreeks aan een voeding aansluiten, zonder stopcontact.

Tip: plaats elektrische convectoren zoveel mogelijk op de koudste plaatsen.

Types & modellen

Afhankelijk van de inrichting van jouw leefruimte, wens je ook radiatoren die perfect passen. Daarom zijn er een aantal modellen verkrijgbaar zoals:

Alternatieven elektrische verwarming

Uiteraard willen we je niet de alternatieven niet onthouden. Andere mogelijkheden om een zitruimte of leefruimte elektrisch te verwarmen met elektrische bijverwarming kan met behulp van mobiele radiatoren, elektrische kachels en vloerverwarming. Wat je ook kiest, vraag altijd advies aan jou installateur wat de beste opties is. Wat is prijs / kwaliteit en uiteraard naar verbruik toe verantwoord?

Woonkamer zuinig elektrisch verwarmen

Aangezien de leefruimte of zitruimte meestal een grote ruimte is, wordt veel vermogen gevraagd wat samengaat met aanzienlijk verbruik van elektriciteit. Op zich is dat geen probleem maar je dient wel slim om te gaan met jouw installatie als je geen torenhoge elektriciteitsfactuur wenst te betalen. Onze tips zijn:

  • probeer elektrische verwarming zo veel mogelijk te combineren met de installatie van zonnepanelen;
  • kies altijd voor energiezuinige radiatoren met een A-label;
  • kies voor elektrische radiatoren met een ingebouwde thermostaat;
  • combineer bij voorkeur elektrische verwarming als bijverwarming ( zeker in grote ruimtes ) in combinatie met een hoofdverwarming op gas of mazout;
  • plaats elektrische radiatoren altijd in een goed geïsoleerde leefruimte maar vergeet niet voldoende te verluchten;
  • installeer toestellen die voldoende vermogen hebben;

Prijs elektrische verwarming

Je dient op een kost van ongeveer € 250 - € 300 te rekenen voor de plaatsing van 1 gewone en standaard elektrische convector met een vermogen van 3.000 Watt. Kies je voor een designmodel of voor een kolomconvector dan kan de prijs makkelijk verdubbelen.

Accumulatoren zijn duurder maar meestal kom je voor de verwarming van een leefruimte toe met 1 toestel. Bovendien kan je ook genieten van nachttarief waardoor je je investering sneller terugverdient. Je mag rekenen op een kost van +/- € 800 - € 1.100 voor de plaatsing van 1 standaard accumulator van 3.000 Watt.

Totaalkost

Om de totaalkost van de installatie door een vakman te kennen om jouw leefruimte elektrisch te verwarmen, eventueel in combinatie met andere verwarmingstoestellen zoals de warmtepomp, cv-ketel, zonnepanelen… vergelijk je het best een aantal offertes bij professionele installateurs. Klik hier om tot 4 offertes te vergelijken

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte