Hoe energiezuinige verwarmen met elektrische radiatoren

Wat zijn energiezuinige elektrische radiatoren

Verwarmen op elektriciteit is de laatste jaren wat taboe geweest maar elektrische verwarming is weer helemaal “in”. Dit is te danken op de manier hoe men elektriciteit opwekt maar ook toe te wijzen aan een aantal nieuwe slimme functies. Nieuwe intelligente elektrische radiatoren zijn een stuk energievriendelijk geworden. Bovendien wekt men vandaag extra elektriciteit op dankzij zonnepanelen.

Europese Ecodesign-richtlijn

Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe EU-wet Ecodesign-richtlijn van kracht en is in het leven geroepen om de 2020-doelstelling ( 20% minder uitstoot en 20% minder energieverbruik ) te halen tegen het jaar 2020. Fabrikanten van elektrische radiatoren daarom zijn verplicht om vanaf 2018 de Ecodesign-richtlijn te volgen wat resulteert in de productie van zuinige elektrische verwarmingstoestellen.

Om te voldoen aan de richtlijn zijn de meeste elektrische radiatoren “slim” geworden. Ze worden uitgerust met energiebesparende functies om het energieverbruik te minderen en een energiezuinige werking te garanderen.

Hoe ecologisch verwarmen met "slimme elektrische radiatoren"

Slimme of intelligente elektrische verwarmingstoestellen worden uitgerust met nieuwe functies om slim met warmte en energieverbruik om te gaan. De nieuwste generatie elektrische verwarmingstoestellen houden rekening met de vraag naar warmte van de gebruiker, maar dit op een intelligente manier.

Zo kan je energiezuinig verwarmen met elektrische radiatoren:

Slimme ingebouwde thermostaat

De ingebouwde elektronische thermostaat kan je manueel instellen maar ook op afstand via WIFI en de bijhorende app bedienen. Je kan bij elke elektrische radiator instellen hoeveel en wanneer je een bepaalde temperatuur in een kamer wenst. De elektrische radiator zal zelf bepalen wat de meest energiezuinige manier is om hieraan te voldoen.

 

Raam open = stand-by

Als een raam openstaat, zal er meestal een plotse daling van de binnentemperatuur volgen. De slimme radiator zal dit automatisch detecteren en zich vervolgens zichzelf op stand-by plaatsen. Dankzij deze slimme functie zal onnodig energieverlies zich niet meer voordoen. Kijk bij de aankoop of de “open raam-detectie“ aanwezig is.

 

Gebruiken als elektrische bijverwarming

Elektrische verwarming kan gebruik worden als bijverwarming van een bestaande slaapkamer, hal, tuinhuis, veranda of badkamer. Het probleem is dat bestaande oude ruimtes meestal te kampen hebben met veel energieverlies dat te wijten is aan het onvoldoende isoleren van muren en ramen.

Om energieverlies tegen te gaan kan je tijdelijk elektrisch verwarmen of alles gaan isoleren. Gebruik daarom de elektrische radiatoren ( elektrische convectoren ) maar als tijdelijke bijverwarming en zo weinig mogelijk als hoofdverwarming. Bij een nieuwbouw ligt dit anders, hier zal de elektrische verwarming meestal naast een bestaande verwarming geplaatst worden zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Doordat er minder warmtelekken zijn, zal de gevraagde temperatuur sneller bereikt worden waardoor er minder vraag naar elektriciteit is.

Isoleer voldoende

Verwarm je met elektrische radiatoren, zorg er dan voor dat de op te warmen ruimtes zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Je radiator zal hiervoor veel minder energie moeten verbruiken. Plaats je nieuwe elektrische radiatoren dan zal het benodigd vermogen veel minder groot zijn. Vergeet niet voldoende te ventileren.

 

Combineer met zonnepanelen

Elektrische radiatoren verbruiken elektriciteit en elektriciteit kost geld. Om het elektriciteitsverbruik op te vangen, investeer je het best in de plaatsing van nieuwe zonnepanelen. Gebruik de gratis opgewekte elektriciteit voor de werking van jouw convectoren of accumulatoren.

 

Elektrische verwarming aan nachttarief

Wie aan nachttarief wenst te verwarmen, opteert het best voor de plaatsing van elektrische accumulatoren. Deze energiebesparende kachels gebruiken ‘s nachts elektriciteit om hun kern in steen op te warmen. Gedurende de dag geeft de kern haar warmte af aan de ruimte. Deze manier van verwarmen is ideaal voor ruimtes die veel dienen verwarmd te worden, denk maar aan een leefruimte of kantoorruimte.

Zoals je boven kan lezen, hoeven elektrische radiatoren geen energievreters te zijn, zolang je maar weet waarvoor je ze gebruikt en of ze uitgerust zijn met een aantal slimme functies.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte