Elektrische verwarming slaapkamer

Tijdens koude winterdagen kunnen slaapkamers te koud aanvoelen waardoor het niet gezellig vertoeven is. Een slapen, een goed boek lezen, tv kijken, huiswerk maken, kleding uit de kast of dressing kiezen… is allemaal iets minder aangenaam in een te frisse slaapkamer. Dan kan het interessant zijn om een extra verwarming te plaatsen.

Koude slaapkamer

De ideale kamertemperatuur om te slapen ligt tussen 16 en 20° Celsius. Toch kan het voorkomen dat op een strenge winterdag deze temperaturen zonder bijkomende verwarming niet gehaald worden. Zeker niet als je voor het slapen de slaapkamer gebruikt voor andere doeleinden dan slapen. ‘s Avonds jouw volledige cv-installatie opstarten voor het verwarmen van 1 kamer is niet heel economisch te noemen. Eén van de opties is het plaatsen van elektrische verwarming per slaapkamer. Je kan per kamer de ideale temperatuur instellen.

Waarom elektrische verwarming voor slaapkamers?

 • zeer snelle installatie;
 • geen breek- en kapwerk in de slaapkamers;
 • temperatuur is in elke slaapkamer individueel instelbaar;
 • energiezuinig dankzij thermostaat;
 • geen onderhoud;
 • goedkoop in aankoop;
 • ecologisch: geen organische brandstof nodig;
 • veilig;
 • ...

Soorten elektrische verwarming voor slaapkamers

Over het algemeen kan je kiezen uit 3 soorten elektrische radiatoren voor slaapkamers:

Welke elektrische verwarming voor slaapkamers?

Welk verwarmingstoestel je plaatst hangt af van een aantal factoren. De grootte van de slaapkamer speelt een grote rol maar ook gebruik ervan is van belang. Ga je een kleine kinderkamer verwarmen of een grote slaapkamer waar ‘s avonds bijna altijd tv gekeken wordt? Dient de slaapkamerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming geplaatst te worden? Is de slaapkamer goed of slecht geïsoleerd… Lees hier alle tips

Over het algemeen zijn elektrische accumulatoren het meest interessant om in grote slaapkamers te plaatsen die veel worden gebruikt om te slapen, als studiekamer of hobbykamer... De elektrische accumulator warmt traag op maar geeft zijn warmte ook traag af. Bovendien zijn deze toestellen zeer energievriendelijk omdat ze tegen nachttarief elektriciteit gebruiken om de kern op te warmen. Ze kunnen als hoofdverwarming gebruikt worden.

Kleine slaapkamers zoals kinderkamers warm je het best op met elektrische convectoren of elektrische radiatoren. Convectoren gebruik je het best in slaapvertrekken waar snel naar bed gegaan wordt omdat ze vrij veel elektriciteit verbruiken. Als je een kleine slaapkamer wenst voor te verwarmen, dan kies je het best voor een convector met thermostaat. Deze kan je manueel of digitaal bedienen wanneer deze mag beginnen verwarmen en bij welke kamertemperatuur hij moet afslaan.

Goedkope alternatieven zijn elektrische verwarmen met olieradiatoren, elektrische vuurtjes en stralingspanelen. Deze worden meestal als bijverwarming van een bestaande verwarming gebruikt.

Tip: Om energieverlies te voorkomen en slaapkamers zuinig elektrisch te verwarmen, gebruik de verwarming zo veel mogelijk in goed geïsoleerde kamers en in combinatie met zonnepanelen. Gebruik ook zoveel mogelijk als bijverwarming. 

Vermogen verwarming slaapkamer

Elk elektrisch verwarmingstoestel heeft een maximaal vermogen om een ruimte van een bepaald volume op te warmen. Als je een elektrische radiator kiest, moet je zeker zijn dat het vermogen voldoende groot is om de ruimte te kunnen opwarmen. Om het minimum vermogen van 1 toestel te berekenen kan je dit rekenvoorbeeld gebruiken:

Rekenvoorbeeld: We dienen een slaapkamer van 11,25 m3 ( 2500mm x 1800mm x 2500mm ) te verwarmen met een elektrische radiator. Hierbij vermenigvuldigen we 11,25 m3 x 85. We hebben minimaal een totaal vermogen van ongeveer 955 Watt nodig om de slaapkamer te kunnen verwarmen.

Verwarmbare oppervlakte slaapkamer Verwarmbaar volume slaapkamer Vermogen
8-14 m² 20-25 m³ 1.000 Watt
12-18 m² 30-45 m³ 1.500 Watt
16-22 m² 40-55 m³ 2.000 Watt
20-26 m² 50-65 m³ 2.500 Watt
24-32 m² 60-80 m³ 3.000 Watt

Types & modellen

Je kan kiezen uit verschillende types en modellen:

Soorten volgens plaatsing

 • Wandmodel: ideaal om aan de muur op te hangen
 • Vloermodel: ideaal om op de vloer te plaatsen
 • Vrijstaand model: kan je vrij verplaatsen

Soorten volgens oriëntatie

 • Rechthoekige radiatoren: voor muren met normale plaats
 • Horizontale radiatoren: om te plaatsen onder een vensterbank
 • Verticale radiatoren: voor wie weinig plaats heeft, maar veel vermogen nodig heeft
 • Kolomradiatoren: retro of trendy radiatoren

Soorten volgens paneel

Nog meer soorten

Prijs elektrische verwarming slaapkamers

De prijs hangt af of je kiest voor accumulatoren of convectoren en welk minimaal vermogen deze dienen te hebben om de ruimte op te warmen. Over het algemeen mag je rekenen op een kost van € 100 - € 200 per elektrische convector ( 1.000 Watt ) en een kost vanaf € 600 - € 850 voor een standaard accumulatiekachel ( 2.000 Watt ) voor een verwarmbaar volume tussen 20-25 m³. De prijs is uiteraard per kamer. Wens je een volledig vakantiehuis elektrische te verwarmen, dan mag je toch rekenen op een kost tussen € 10.000 - € 15.000. Hierin zitten de toestellen en de plaatsingskosten inbegrepen.

De prijs wordt o.a. bepaald door het type radiator, het model, het vermogen en hoeveel radiatoren je nodig hebt. We raden je aan om eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Een deskundig expert zal je vrijblijvend de beste radiatoren voorstellen om jouw slaapkamer te verwarmen. Bovendien krijgt je een goed idee wat het kost om slaapkamers voldoende te verwarmen.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte