Elektrische badkamerverwarming

De badkamer is een plaats in huis waar we het graag warm hebben, en het liefst zo snel mogelijk. Er is niks zo onaangenaam om een bad of douche te moeten nemen in een koude badkamer. Hoe je de badkamer elektrisch kan verwarmen ontdek je hier.

Snel warm in de badkamer en doucheruimte

De ideale gevoelstemperatuur van een badkamer ligt rond de 23° Celsius al is dit voor iedereen anders. Om deze temperatuur snel te bereiken is elektrische badkamerverwarming de ideale oplossing. Er bestaan heel wat verwarmingstoestellen die elektriciteit als energiebron gebruiken om een badkamer te verwarmen, zowel als hoofdverwarming of bijverwarming. Lees hier onze tips waarom kiezen voor elektrische verwarming?

Soorten elektrische badkamerverwarming

Elektrische badkamerconvectoren

Convectoren zijn elektrische radiatoren die convectiewarmte afgeven. Ze zuigen onderaan de vloer koude lucht op, warmen deze op en geven het bovenaan terug af. Het nadeel is wel dat de vloer relatief langer kouder blijft dan de badkamerruimte zelf. In de badkamer kan je zowel mobiele convectoren als vaste convectoren plaatsen. Lees meer over elektrische convectoren.

Richtprijs vanaf: € 250

Elektrische handdoekradiatoren

De handdoekradiator is de ideale badkamerradiator. Je warmt of droogt jouw handdoeken alsook de badkamer en douche. Handdoekradiatoren worden meestal gebruikt als bijverwarming en zijn verkrijgbaar in tal van soorten en modellen. Ze zijn verkrijgbaar als paneelconvector met beugel, elektrische kolomradiator, design handdoekradiator en de meest geplaatste soort, de buizenradiator. Lees meer over elektrische handdoekradiatoren.

Richtprijs vanaf: € 150

Warmteluchtblazers & elektrische kachels

Warmteluchtblazers warmen de koude badkamer snel op. Je gebruikt deze verwarmingstoestellen het best in kleine badkamers die goed geïsoleerd zijn. Het voordeel is dat ze zeer goedkoop zijn, het nadeel is het zwak vermogen en het relatief hoog verbruik van elektriciteit. Koop altijd een toestel met een ingebouwde thermostaat en met een A-energielabel. Ze wegen niet veel en zijn zo geïnstalleerd, aansluiten aan het elektriciteitsnet is voldoende. Gebruik deze toestellen enkel als bijverwarming en zeker niet te lang.

Richtprijs vanaf: € 50

Elektrische olieradiatoren of elektrische vuurtjes

Olieradiatoren voor badkamers worden ook wel mobiele kolomradiatoren genoemd. Je kan ze overal in de badkamer plaatsen, maar je kan ze ook gebruiken om bijvoorbeeld in de winter een ijskoude slaapkamer op te warmen. Je gebruikt olieradiatoren het best als bijverwarming en niet te lang omdat ze veel energie verbruiken. Gebruik bij voorkeur sporadisch als bijverwarming van kleine badkamers.

Richtprijs vanaf: € 80

Stralingspanelen of verwarmingspanelen

Verwarmingspanelen geven de warmte door via lange golf infraroodstralen en worden tegen de wand of het plafond bevestigd van de badkamer. De afwerking van heel verschillend zijn: metaal, glas of keramiek. Afhankelijk van het vermogen van het stralingspaneel worden ze als bijverwarming geplaatst in badkamers. Ze zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende afmetingen. Het voordeel is dat ze energievriendelijk zijn, geen onderhoud nodig hebben en dat ze zeer makkelijk te plaatsen zijn.

Richtprijs vanaf: € 150

Infraroodverwarming

Een infraroodkachel is een elektrische kachel om korte golf. Ze worden vooral gebruikt om badkamers te verwarmen. Ze worden ook wel straalkachels of infraroodstralers genoemd. Ze komen ook voor als infrarood-stralingspanelen waarbij de lampen niet zichtbaar zijn. Je kan de stralers in de badkamer ophangen of vrij verplaatsen.

Richtprijs vanaf: € 50

Hoofdverwarming of bijverwarming & verbruik

Soort Soort verwarming Verbruik
Elektrische convector Hoofdverwarming & Bijverwarming +++
Elektrische accumulator Hoofdverwarming & Bijverwarming +++
Elektrische handdoekradiator Bijverwarming +
Elektrische olieradiator Bijverwarming ++
Elektrische ( infrarood ) kachel Bijverwarming ++++
Elektrische blazers Bijverwarming ++++
Elektrische paneelverwarming Bijverwarming +

Elektrische bijverwarming voor badkamers

Indien je je kleine badkamer reeds verwarmt met een traditionele cv-ketel met bijhorende cv-radiator, en je wenst het snel warm in de badkamer, dan kan je opteren voor een elektrische bijverwarming. Je volledige cv-installatie opstarten om het enkel in de badkamer warm te hebben is niet echt rendabel. Zeker niet op een zeer frisse zomerochtend waar het in de leefruimte nog voldoende warm is. Een kleine elektrische convector, handdoekradiator of elektrische kachel is hier ideaal.

Elektrische bijverwarming voor badkamers is ook zeer interessant in grote badkamers in combinatie met vloerverwarming. Dankzij de bijverwarming haalt vlot je gevraagde 23° Celsius zonder dat deze veel elektriciteit hoeft te verbruiken.

Soms is het gewoon te duur of niet rendabel om een badkamer van een traditionele cv-installatie te voorzien, na verbouwingen of er kan gewoonweg geen gasaansluiting geplaatst worden, denk maar aan badkamers in vakantieverblijven. Dan is een elektrische verwarming ideaal. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact.

Elektrische hoofdverwarming voor badkamers

Waar het niet mogelijk is om in een grote badkamer traditionele verwarming te voorzien ( cv-ketel / vloerverwarming ) kan je elektrische hoofdverwarming plaatsen met voldoende vermogen. Elektrische accumulatoren of elektrische convectoren zijn hier de beste oplossing. Accumulatoren verspreiden een aangename warmte en hebben een stuk meer vermogen dan convectoren. Convectoren zijn dan weer een stuk goedkoper en nemen minder plaats is. Lees hier de verschillen.

Elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming is zeer interessant in grote badkamers. Je hoeft geen volledige cv-installatie op te starten om de badkamer warm te krijgen. Het grote voordeel van vloerverwarming is dat de badkamervloer lekker warm heeft en de koude lucht van onderaan opwarmt. Dit is niet het geval bij convectoren. Je kan eventueel bijverwarmen met een klein toestel mocht de temperatuur niet gehaald worden. Je combineert elektrische vloerverwarming het best altijd met de installatie van zonnepanelen.

Ventiloradiatoren

Nieuw zijn de handdoekradiatoren met ingebouwde ventilator. De ventilator zorgt voor een snelle verwarming van de badkamer, bovendien verspreidt deze de warmte lucht mooi in de koude ruimte. Lees meer.

Prijs badkamerverwarming

De prijs wordt o.a. bepaald door het type radiator, het model, het vermogen en hoeveel radiatoren je nodig hebt. We raden je aan om eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen. Een deskundig expert zal je vrijblijvend de beste radiatoren voorstellen om jouw badkamer te verwarmen. Bovendien krijgt je een goed idee wat het kost om een badkamer voldoende te verwarmen.

Elektrische radiatoren plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte